A magyar kultúrában több szokás is kapcsolódik pünkösdhöz, az egyik ilyen, amikor az ablakokba vagy a ház kerítéslécei közé tűznek zöld ágakat, virágokat, hogy ne csapjon bele a villám. Székesfehérvárt bizonyosan elkerüli a mennydörgés, hisz virágba borul a belváros pünkösd tiszteletére. A virágkötők évről évre más tematika köré építik fel hatalmas kompozícióikat, melyeket zenés körséta során is szemügyre vehetnek az érdeklődők. Az idén a barokk lesz az a téma, amely az alkotókat inspirálja. A kompozíciókra szavazhat is a közönség, a nyertes értékes ajándékot kap. 
 
Az elmúlt évben az ifjú virágkötők, a virágkötés iránt kedvet érző iskolák diákjai is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra: a „kisinasok” versenyét – még több résztvevő bevonásával – ebben az esztendőben is folytatjuk. A rendezvényt koncertek és más kísérőrendezvények is színesítik.
 

Részletes program:

 

Május 18., péntek

 
17.00 Ünnepélyes megnyitó a Városháza előtt. Köszöntőt mond dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök. Galambröptetés a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete Székesfehérvár közreműködésével. Műsort ad az Alba Regia Táncegyüttes Pulutyka csoportja és a Kákics együttes.
A megnyitó után Kneifelné Laczkó Krisztina és Szabó János vezetésével indul az első pünkösdi körséta a virágkompozíciók helyszíneire.
A kompozíciókra május 21., hétfő 15 óráig lehet szavazni, a szavazólapokat a Szent István Király Múzeum és a Városháza portáján elhelyezett urnákba lehet bedobni. Eredményhirdetés: május 21-én, hétfőn 17 órakor.
 
18.00 Színpadi virágkötés és árverés Szabó János szakújságíró, a Virágkötők és Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének képviselője vezetésével, az Oázis Virágüzlet közreműködésével a Mátyás király-emlékműnél. Az árverésen befolyt összeget a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete Székesfehérvár kapja.
 
19.30 A Corpus Rézfúvós Kvintett barokk műsora a Mátyás király-emlékműnél 
 
 

Május 19., szombat

 
10.00 órától „Kisinasok versenye” – Bemutatkozik az utánpótlás: látványépítés a Fő utcán a meghívásos versenyre benevezett iskolák diákcsapatainak részvételével.
 

PROGRAMOK A MÁTYÁS KIRÁLY-EMLÉKMŰNÉL

15.00–19.00 Pünkösdi virágkoszorúk, koronák készítése színes papírból a Terembura egyesülettel
16.00 Rejtélyek és izgalmak barokk módra: családi séta és nyomozás a belvárosban a Terembura egyesülettel
16.00–19.00 Képek barokk stílusban: fotózás barokk öltözékben
16.30 Fiori Musicali Furulyakoncert a Hermann László Művészeti Szakgimnázium növendékeivel
18.00 A jaMese zenekar műsora
 
 

Május 20., vasárnap

 
15.00 Idegenvezetéssel összekötött barokk séta a Nemzeti Emlékhely bejáratától

 

PROGRAMOK A MÁTYÁS KIRÁLY-EMLÉKMŰNÉL

15.00–19.00 Pünkösdi virágkoszorúk, koronák készítése színes papírból a Terembura egyesülettel 
15.00 Barokk divatbemutató
16.00 Rejtélyek és izgalmak barokk módra: családi séta és nyomozás a belvárosban a Terembura egyesülettel
18.00 Laidback Quartet koncertje
 

Május 21., hétfő

 
15.00 Idegenvezetéssel összekötött barokk séta a Nemzeti Emlékhely bejáratától
 

PROGRAMOK A MÁTYÁS KIRÁLY-EMLÉKMŰNÉL

15.00–19.00 Galamb- és óriásnyúl-bemutató, állatsimogató a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete Székesfehérvár közreműködésével
Pünkösdi virágkoszorúk, koronák készítése színes papírból a Terembura egyesülettel 
16.00 A Stringers vonósnégyes koncertje
17.00 A közönségszavazás eredményhirdetése
17.15 Kamilka csodálatos élete – koncert

 

 

 

 

 

HÍREK


Virágálom a barokk jegyében
 

Rólunk írták


 

 ESEMÉNYNAPTÁR

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá