Musica Sacra 2018

Gioachino Rossini: Petite messe solennelle

Közreműködnek:
Sarah Tisba – szoprán
Chiara Tirotta – mezzoszoprán
Luciano Ganci – tenor
Filippo Polinelli – bariton

Alba Regia Vegyeskar (karnagy: Kneifel Imre), Ars Musica Vegyeskar (karnagy: Szabó Adrienn),
Primavera Kórus (karnagy: Horányi Ottília), A Magyar Rádió Énekkarának tagjai (karnagy: Pad Zoltán),
Budapesti Lantos Kórus (karnagy: Gerenday Ágnes), Budapesti Kórus (karnagy: Uzsaly Bence András),
Vikár Béla Vegyeskar, Kaposvár (karnagy: Ludmány Géza)

 

Alba Regia Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Janos Acs

 

Székesfehérvár kulturális életének egyik legnagyobb szabású eseménye, a Musica Sacra-hangverseny mára a 2015-ben újjászervezett Alba Regia Szimfonikus Zenekar gondosan ápolt hagyományainak részévé vált. Évről évre elsőrangú művészek közreműködésével csendülnek fel az egyházzene remekművei a koronázó Bazilika romjai fölé emelt hatalmas szabadtéri színpadon, különleges zenei, egyben spirituális élményt kínálva a hallgatóságnak. Az idei esztendőben kiváló olasz énekesek vendégfellépésével Giachino Rossini csodálatos egyházzenei alkotása, a Petite messe solennelle (Kis ünnepi mise) hangzik el az egyesített kórusok és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában, az olasz operazene világhírű szakértője, Janos Acs vezényletével.

Az 1864-ben befejezett kompozíció műfajának különleges képviselője, mely címét eredeti, tizenkét énekesből, két zongorából és harmóniumból álló előadó-apparátusáról kapta. A nagy kórusra és zenekarra átdolgozott változat 1866/67-ben készült, bemutatója 1869-ben volt. A mise zenéjét egyfajta stile misto (kevert stílus) jellemzi: a kifejezetten operai hangvételű, a bel canto varázslatos dallamvilágát megszólaltató áriák mellett a reneszánsz és barokk zenéjét idéző tételek is helyet kaptak benne. A mű kéziratában a Rossinire olyannyira jellemző szarkasztikus humorú, ugyanakkor megrendítően személyes megjegyzéseket olvashatunk. A partitúra utolsó oldalán ez áll: „Istenem! Itt van ez a szegény kis mise. Vajon megszentelt zenét vagy elátkozott zenét írtam? Tudod jól, hogy vígoperák komponálására születtem! Egy kevés tudás, egy kis szív, ez minden. Légy áldott, és adj nekem helyet a Paradicsomban. – G. Rossini. – Passy 1863.

Szabó Balázs


Minden jegy elkelt!

Tájékoztatjuk a közönséget, hogy az ingyenes Musica Sacra koncertre minden jegy elkelt.

Az előzetesen lefoglalt jegyeket a Városház téri jegyárusító pavilonban vasárnap 19.00–21.00 óra közöttlesz lehetőség átvenni.

Kérjük, hogy akik korábban, a koncert ingyenessé válása előtt megváltották jegyüket, előadás után őrizzék meg belépőjüket, amelyet három héten át, 2018. augusztus 13-tól augusztus 31-ig válthatnak vissza készpénzre. Erre az Alba Regia Szimfonikus Zenekar jegypénztárában, a Vörösmarty Színházban biztosítanak lehetőséget hétfőtől-péntekig 10.00–18.00 óra között.

 

Esőnap: 2018. augusztus 13. | Esőszabályzat »

 


 

Online jegyrendelés:

 



 

Otthonosan érzi magát Fehérváron a világjáró karmester

Június elején három koncerten is vezényelte az Alba Regia Szimfonikus Zenekart az olasz operazene kiváló szakértője, Janos Acs. A negyvenöt éve Olaszországban élő karmester hamarosan újra Fehérvárra érkezik: a Harmonia Albensis templomi sorozat utolsó koncertjén Mozart Koronázási miséjét dirigálja, augusztus 12-én pedig a Nemzeti Emlékhely szabadtéri színpadán vezényli Rossini Petite Messe Solennelle (Kis ünnepi mise) című remekművét.

 

Világhírű karmester a Musica Sacrán

A magyar származású, Olaszországban élő karmester, Janos Acs kiváló szakértője az olasz operajátszás tradícióinak. Repertoárján több mint 150 opera és zenekari mű található. Eddigi pályafutása során dirigálta Bellini és Puccini valamennyi operáját, s a legnagyobb Verdi-műveket, éveken át ő volt a „három tenor" koncertek karmestere.

 

Neves karmesterekkel dolgozott együtt

Az olasz bariton 1984-ben született Tortonában. Tanulmányait basszusként kezdte, majd később baritonként folytatta. Filippo Polinelli a Musica Sacra koncerten, a Nemzeti Emlékhely szabadtéri színpadán lép a fehérvári közönség elé augusztus 12-én. A bariton pályája 2006-ban indult, a Milánói Scalaban a Manon Lescaut-ban debütált, Verdi Othellójában fellépett Rovigoban, Bolzanóban, Riminiben, Ravennában, Trentóban, Livornóban és Savonában is.

 

Édesapjától tanult énekelni

Chiara Tirotta 1990-ben született Reggio Calabriában. Zenei tanulmányait fagottosként kezdte, énekesi diplomáját a reggio calabriai F. Cilea Konzervatóriumban szerezte. Az ifjú énekesnő egyike az olasz szólistáknak, akik fellépnek az idei Musica Sacra koncertjén. A konzervatóriumban a mezzoszoprán énekesnő tanítója többek között édesapja, Gaetano Tirotta volt (aki egyébként szintén énekelt, bassz-baritonként aratott sikereket).

 

A modern zenétől a nagy szoprán szerepekig

Az iskolában rockot és népzenét énekelt, de főiskolásként rátalált az operára. Sarah Tisba a Verdi Konzervatóriumba járt, a fiatal énekesnő már énekelte a Pillangókisasszony és a Traviata címszerepét is. Augusztus 12-én őt is hallhatjuk a Musica Sacra koncertjén. Rómában született, 1989-ben. Már gyermekként szenvedélyesen érdeklődött a zene és a színház iránt.

 

Operaénekes, mérnöki diplomával

Számos neves karmesterrel dolgozott már együtt eddigi pályája során a fiatal tenor, aki több énekversenyen szerepelt sikerrel, 2010-ben elnyerte a legígéretesebb hangnak járó nemzetközi Verdi-díjat. Luciano Ganci Magyarországon is több alkalommal fellépett, 2015-ben például a Müpá-ban aratott zajos sikert Rodolfoként a Louisa Miller előadásában. Augusztusban Rossini remekművében hallhatjuk a fiatal tenort Székesfehérváron.

 

Számos kórus a Musica Sacrán

A négy kiváló énekes alkotta kvartett és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar mellett több kitűnő kórus tagjai lépnek színpadra az idei Musica Sacrán.

 

 

HÍREK


Világhírű karmester a Musica Sacrán
Otthonosan érzi magát Fehérváron a világjáró karmester
Személyre szóló koncertmeghívó
Jubilál a Musica Sacra
Megérkeztek a szólisták
Elkezdődtek a Musica Sacra próbái
Katonazene és szertartásjáték
Komoly- és könnyűzene a Királyi Napokon
Ingyenes a Musica Sacra
Kis ünnepi mise, emlékezetes hangok
 

Rólunk írták


 

 ESEMÉNYNAPTÁR

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá