Összefogás a város egészségéért

Székesfehérvár Önkormányzata és a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház példaértékű összefogásának köszönhetően újra megrendezték a város legnagyobb egészségügyi szűrőnapját „Szívügyünk Fehérvár” mottóval az Alba Regia Sportcsarnokban. Óriási volt az érdeklődés a legkülönfélébb vizsgálatok, tanácsadások iránt, főként az idősebbek és a középkorúak részéről: összesen több mint kétezer vizsgálat történt. Színpadi produkciók és pályázati díjátadó is színesítette a csütörtök délutáni-esti programot, melynek megnyitóján Brájer Éva alpolgármester és Dr. Reiber István, a kórház orvosigazgatója köszöntötte a megjelenteket.

A betegszámok csökkentésének, a halálozási statisztikák javításának leghatékonyabb módszere a prevenció, az egészségtudatos életmódra nevelés, a szűrések népszerűsítése és a káros szenvedélyek csökkentése, lehetőleg felszámolása. Ennek ismeretében, példamutatóan fogott össze újra Székesfehérvár Önkormányzata és a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, és szervezte meg közösen a város legnagyobb szűrőnapját csütörtökön 15.00 órától az Alba Regia Sportcsarnokban.

A létesítmény küzdőterén és emeletén, elkülönített vizsgálóhelyeken zajlottak a vizsgálatok a kórház szakdolgozóinak, köztük húsz orvosának közreműködésével. Rendkívül nagy volt az érdeklődés az idősebbek és a középkorúak részéről, de sok fiatal és gyermek is eljött a szűrőnapra.

Az egyik legnépszerűbb vizsgálat az érállapot-szűrés volt, melyre már az esemény kezdetekor igen sokan várakoztak, és a sor nem csökkent az esti órákban sem. Nagy volt az érdeklődés a sportsebészeti és mozgásszervi szűrésen, továbbá kiemelkedően sokan várakoztak a szemészeti vizsgálaton is. Ezen kívül volt szájüregi, szemészeti, urológiai, vastagbélrák kockázati felmérés, táplálkozási tanácsadás, vércukor-, vérnyomás-, koleszterinszint-mérés, továbbá BMI meghatározás, tüdőkapacitás-mérés, légzésfunkció-vizsgálat, masszázs és gyógytorna is. Egymást váltva egyéni konzultációt is tartottak a szakorvosok az érdeklődők külön kérésére. 

A magas részvételi szám is mutatja, hogy Székesfehérvár lakossága szívesen él a vizsgálati lehetőségekkel egy ilyen komplex szűrőnapon.

„Nagyon örülök ennek a szűrőnapnak, fontosnak tartom, hogy harminc éves kor felett legalább egy évben egyszer mindenki végeztessen egy állapotfelmérést egészségéről. Jómagam elsősorban az érállapot-szűrés miatt jöttem, de igyekszem minden vizsgálatra eljutni” – mondta Editke, hozzátéve: jobbnak tartja az ilyen jellegű egészségügyi szűréseket, mert itt egy helyen megtalál mindent és még jókat is beszélget a várakozás közben, vagy épp a színpadi programok teszik kellemesebbé a várakozás perceit. 

A város nevében Brájer Éva alpolgármester köszöntötte a résztvevőket a megnyitón. Mint fogalmazott, a szűrőnap lehetőséget ad arra, hogy a fehérváriak ingyenesen, egy helyen vehessenek részt a szűréseken, melyek egyébként sok időt vennének igénybe. Az elmúlt években minden alkalommal több ezren jelentek meg a szűrőnapon, melyet így érdemes lesz a következő években is megszervezni. Köszönetét fejezte ki a kórház orvosainak, dolgozóinak, akiknek odaadó hozzáállása nélkül erre a napra nem kerülhetett volna sor.

A kórház nevében Dr. Reiber István orvosigazgató üdvözölte a résztvevőket, és köszönte meg a város együttműködését. Elmondta, hogy évről évre egyre többen látogatják a szűrőnapot, de ezzel továbbra sem lehetünk elégedettek. Egy ilyen alkalom többet jelent egy vizsgálatnál, hiszen az orvosok és a betegek kötetlenebb, emberibb körülmények között beszélhetnek egymással. Éppen ezért törekedtek arra, hogy előadás-szerű programok helyett közvetlen találkozásra alkalmat adó programokat szervezzenek.

A megnyitót követően hirdették ki az „Egészség a konyhában” pályázat eredményeit. Óvodás és alsó tagozatos gyermekeket ösztönöztek arra, hogy egy cipősdobos berendezésén keresztül mutassák meg, mit jelent számukra az egészség a konyhában: egészséges ételek, zöldségek, gyümölcsök, vitaminok. A pályamunkákra a Fehérvári Programszervező Kft. közösségi oldalán lehetett szavazni október 31-én éjfélig. A voksolást a Sárbogárdi Mészöly Géza Általános Iskola 1/b osztálya nyerte, a második helyen a Nádasdladányi Nádasdy Ferenc Általános Iskola 2. osztálya, míg a harmadik helyen szintén a nádasdladányi intézmény 1. osztálya végzett. A díjátadó előtt izgatottan várakoztak a kisdiákok, és lelkesen meséltek az alkotás folyamatáról, hogyan készült a gyurma, a festés és a cipősdoboz berendezése.

„Fontos az egészség, hogy okosak legyünk” – mondta az 1. osztályos Ádám, aki hozzátette, hogy tornázással, zöldségek és gyümölcsök evésével lehetünk egészségesek, kedvenc gyümölcse a dinnye, itala pedig a meggylé. A sárbogárdi kisiskolások izgatottan mondták, hogy nagyon szeretnek pályázaton részt venni és a jövőben is figyelik majd az ilyen alkotásra lehetőséget adó felhívásokat. 

A szűrések mellett mozgásjavító programok és színpadi produkciók is várták az érdeklődőket. Bemutatkozott a Főnix Rock and Roll Sporttánc Egyesület, közelebbről megismerhették a várakozók a gyermek- és a gerincjóga áldásos hatását, volt meridiántorna-bemutató és átmozgató torna a kórház gyógytornászaival.

A szűrőnapon összesen 2359 vizsgálat történt. A legnépszerűbb vizsgálat a vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérés volt, ezt 426 jelentkezőn végezték el, azt követte az anyajegyvizsgálat 117 fővel és az urológiai szűrés 91 résztvevővel. A legtöbben a 61-70 éves korosztályból jelentek meg a szűrőnapon, és a hölgyek voltak a legaktívabbak: a jelentkezőknek csak harmada volt férfi. 

Szöveg: ÖKK és Bóna Éva, fotó: Igari Balázs

 

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá