Megnyílt az Ünnepi Könyvhét Fehérváron

A Városház téren pénteken hivatalosan is megnyílt a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok. Hagyományosan irodalmi estek, író-olvasó találkozók, koncertek, színpadi programok közül válogathatnak a székesfehérváriak: a kulturális rendezvénysorozat összesen nyolc helyszínen zajlik, a kiadók és az intézmények sátrait a Városház téren kereshetik fel az érdeklődők.

Az eseményt megnyitó Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a Könyvhét díszvendégeit, a kiállító kiadókat, a szervezőket-rendezőket, majd megemlékezett a hétfőn elhalálozott Jókai Annáról, aki 2012-ben volt a városi rendezvénysorozat meghívottja, és a közösség nevében fejezte ki mély fájdalmát a veszteséggel kapcsolatban. A polgármester köszönetet mondott a csatlakozó intézményeknek, közöttük a Vörösmarty Mihály Könyvtárnak és a Vörösmarty Társaságnak.

 „Különösen fontos, hogy a programokkal, rendezvényekkel minél több embert meg tudjunk szólítani, minél többeket be tudjunk hívni Székesfehérvár Belvárosába, le tudjuk őket ültetni egy jó beszélgetésre, egy könyvismertetőre, egy író-olvasó találkozóra. Hiszen könyvet a kezünkbe venni nemcsak a 20. századról, hanem a 21. századról is szól. Kívánom, hogy személyes jó példával járjunk ebben elöl, mert van értelme – mi más sem igazolja ezt, mint a körülöttünk lévő versünnepesek, akik a város kulturális életének meghatározó szereplői, és fontos, hiteles reklámozói a könyveknek a saját generációjuk tekintetében” – fogalmazott a város polgármestere, aki a rendezvénysorozathoz kellemes élményeket, jó beszélgetéseket kívánt a közönségnek.

A díszvendégek közül Tari István külhoni költő Anyamintákban szétáradva című versével köszöntötte a közönséget. A könyvnyomtatás régi szavaival építkező költemény azt fejezte ki, hogy a szerző generációjában a tudás képét a könyv határozta meg, ahhoz kapcsolódott – míg ma ez a képernyőhöz is kötődik, ami által kitágult a világ.

L. Simon László író-költő köszöntő szavaiban azt fogalmazta meg, hogy az első könyvének megjelenése, 1996 óta mindig törekedett arra, hogy Székesfehérváron, a szülővárosában is bemutassák a köteteit. A Könyvhét, eredetileg Könyvnapok szellemi atyjáról, Supka Gézáról megemlékezve azt fejezte ki, hogy a legfontosabb ebben az ünnepben az előítéletek, az ellenérzések félretétele, és az olvasás öröme, a varázslatos, sokszínű magyar nyelv felé forduló figyelem.

A Magyar Költészet Napján ötödik alkalommal versengtek a Vörösmarty Társaság termében a megyében élő költők: a közönség szavazatai alapján az In memoriam Takács Imre című költeményéért 2017-ben Pálfalvi András nyerte el a Vajda János-díjat. A Vajda Jánost ábrázoló bronz plakettet a szerző az alapítóktól, Iszkádi Erikától, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatójától és Bobory Zoltántól, a Vörösmarty Társaság elnökétől vette át.

A gazdag kínálatban a különböző korosztályok mind találhatnak kedvükre való programot – ma a többek között versünnepes fiatalok adtak műsort, a Szabad Színház Prikulics csoportja két produkcióval is érkezett, Kocsis Noémi újságíró pedig Rácz Zsuzsával, az Állítsátok meg Terézanyut! és a Nesze Neked Terézanyu! című könyvek szerzőjével beszélgetett. 

A könyvhét részletes programja »

 

Share