Szűrésekkel az egészségért

Beszélgetősarok szakemberekkel, tanácsadások az egészséges étkezéshez, életmódhoz és sokféle szűrés a megelőzés érdekében – mindezt megtalálták az érdeklődők a város önkormányzata és a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szervezésében megvalósult, immár hagyományosnak nevezhető szűrőnapon, amelyre idén is nagyon sokan jöttek el.

Aki biztosra akart menni, nem kockáztatott: már jóval a hivatalos kezdés előtt sokan sorakoztak az Alba Regia Sportcsarnokban felállított asztalok mellett, hogy a kiválasztott szűrésen, tanácsadáson az elsők között vehessenek részt. Három órakor aztán már igazán nagy volt a nyüzsgés a város legnagyobb szűrőnapján: a Szívügyünk Fehérvár elnevezésű program idén is sok ember vonzott. Ahogyan általában a hasonló rendezvényeken, itt is az idősebb korosztály, azon belül is a hölgyek voltak többségben – a férfiakat nehezebb rávenni, hogy eljöjjenek egy-egy ilyen alkalomra. Egy asztalnál azonban ők is türelmesen sorbaálltak: az urológia szűrés lehetőségét kihasználták, sőt, ahogy a beszélgetésekből kiderült: többen kifejezetten ezért jöttek. Aztán, ha már itt voltak, azért a vérnyomásmérést és a koleszterin- és vércukorszint vizsgálatot sem hagyták ki – a papírra írt értékek mellé rögtön tanácsot is kaptak a Szent György kórház szakembereitől a helyes táplálkozásról, az egészséges életmódról.

Szokásosan sokan álltak sorba a szív- és érrendszeri szűrésre várakozva, az anyajegyvizsgálatnál és a csontsűrűségvizsgálatot végző csapat előtt is. A várakozás közben a hölgyek beszélgettek, és arra is volt idő, hogy kitöltsenek egyet-egyet a stressztűrést felmérő lapok közül – a válaszokat látva nem egy érdeklődőnek tanácsolták a szakemberek, Hofi után szabadon, hogy próbáljon meg lazítani... Egy másik asztalnál az emlővizsgálat otthoni módszerét tanulhatták meg, az emeleten vizsgálaton is részt vehettek és időpontot is lehetett foglalni a mammográfiás ellenőrzésre.

A város legnagyobb szűrőnapjának hivatalos megnyitóján a rendezvény egyik fővédnökeként Vargha Tamás honvédelmi államtitkár arról beszélt, az ehhez hasonló programokra azért van szükség, hogy az orvosoknak kevesebb munkája legyen: ha megfogadjuk a szakemberektől kapott tanácsokat, tehetünk egy lépést az egészségesebb életmód irányába. Dr. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója azt emelte ki: a megelőzés rendkívül fontos, egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a gyógyítók mikor, milyen stádiumban találkoznak a betegekkel. Hangsúlyozta: a szív- és érrendszerrel kapcsolatos szűrések különösen fontosak, a vérnyomással kapcsolatos problémák, a cukorbetegség, a magas vérzsír szint olyan rizikófaktorok, amelyek nagyon komoly betegségeket okozhatnak. A főigazgató külön köszönetet mondott kollégáinak, akik áldozatos munkájukkal hozzájárulnak a szűrőnap sikeréhez.

A szűrőnaphoz kapcsolódva idén is pályázatot hirdettek a szervezők, az alkotásokkal jelentkező gyerekek mindannyian oklevelet és a Jancsárkert, valamint az OTP Pénzügyi Pont jóvoltából ajándékcsomagot vehetett át. A jutalmakat Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok adta át Barnóczki Bencének, Klima Nórának, Kosár Benedeknek, Pingor Jázminnak (Kossuth Lajos Általános Iskola 2.c), Nagy Kirának (Szivárvány Óvoda, Csibe csoport), Pozsgai Grétának (Táncsics Mihály Általános Iskola 4.b) és Audino Carmelo Francesconak (Munkácsy Mihály Általános Iskola 3.c). 

A szűrőnapon bemutatót tartottak a Kid Rock and Roll SE kis táncosai, a kórház egyik gyógytornásza pedig mozgásra igyekezett csábítani a közönséget. A rendezvényen este hét óráig idén is több ezer vizsgálatot végeztek el a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szakdolgozói. 

Hajnal Csilla
Fotó: Igari Balázs és Molnár Artúr (ÖKK)

Share
Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá