Utcaszínházi előadással ünneplünk október 23-án

Megosztás

Hagyományosan idén is utcaszínházi produkcióval emlékezünk az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire, hőseire és áldozataira. A „Miénk e föld!” című darab írója-rendezője Matuz János, a diákszínjátszók mellett a Szabad Színház két színészét láthatjuk majd a nemzeti ünnepen, a Városház téren október 23-án, kedden 16 órakor. A darabban a Teleki gimnázium kórusa is szerepel. A keddi próba közben tartott tájékoztatón a sajtó képviselői ízelítőt is kaptak az darabból.

Piros nyakkendős diákok évődnek, civódnak egymással egy tanteremben, a fiúk még játszanának, a lányoknak már a csókolózáson jár az eszük – az előadás egyik humorral teli jelenetét mutatták meg kedden a diákszínjátszók a sajtónak. A fiatalok minden évben fontos szerepet játszanak az előadásokban, de az idén az eddiginél is nagyobb hangsúllyal jelennek meg – mondta a darab író-rendezője, Matuz János, aki így fogalmazott a produkcióról: „Ebben az évben a generációs fejlődés a fő vezérfonal. A darab arról a generációról szól, amely az óvodás korában élte meg a második világháború végét, az iskolapadba ülve kezdte meg a világ titkainak megismerését egy új és jobb kor, egy paradicsomi állapot elérésének reményében. Első szerelmeinek rügyezése egybeesett az önkényuralmi rendszer kiépülésével, és 1956-ban vált nagykorúvá, amikor fegyvert ragadott, hogy kivívja az ígért és vágyott szabadságot. Ezt a sajátos generációs eszmélést mutatják be fehérvári diákok, egy számos középiskolából verbuválódott csapat, amely fiatalos lendülettel, nyelvezettel, olykor humorral, olykor iróniával, máskor pedig elemi indulattal éli-énekli-játssza végig az ábrázolt alig egy évtizedet.” Kiemelte azt is, hogy az idei előadásnak szerves része lesz a Teleki Blanka Gimnázium fiú- és vegyeskara, amely az éneklésen túl tagjainak egy részével szereplője is a darabnak, a dalokon túli megszólalásaival pedig a történelmi hátteret festi meg zeneileg. A kórus Auth Ágnes vezetésével készül az október 23-i bemutatóra, ahol együtt játszanak és énekelnek majd a zenei vezető és szaxofonon is játszó Cserta Balázzsal, valamint az orgonán közreműködő Szarka Andreával. A produkció végén a 21 Gramm Akusztik zenekart is hallhatjuk a Városház téren.

Róth Péter alpolgármester a sajtótájékoztatón megköszönte az író-rendező Matuz Jánosnak, hogy évről évre megszervezi az ünneplésnek ezt a Fehérváron már hagyományosnak számító formáját. Ebben az évben is utcaszínházi produkcióval emlékezünk az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára, október 23-án már a harmadik ilyen előadást láthatják majd az ünneplők a Városház téren, 16 órakor. Elmondta azt is, hogy az előadás előtt a hagyományos megemlékezést az Ötvenhatosok terén, az egykori Szabó-palota épülete előtt tartják 15 órai kezdettel, ahol Vizi László Tamás, a Kodolányi János Egyetem rektorhelyettese mond beszédet a koszorúzás előtt.

 

SZEREPLŐK:
Szabó Éva: Ferenczy-Nagy Boglárka | Tóth Eszter: Kneifel Nóra | Tóth Rebeka: Badi Rebeka | Tóth Áron: Körmendi Kristóf | Tóth Zsoci: Nyári Zsolt | Jenei Gyula: Jenei Márton | Jenei Ádám: Nyári Ádám | Jenei Dani: Darkó Dániel | Kunszabó Gáspár: Szabó Miklós | Kunszabó János, a fia: Szűcs Dániel | Keszei István: Kovács Bence | Juhász István: Juhász Áron | Benei Kettő János: Fertő László   

KÖZREMŰKÖDŐK:
Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola vegyes- és fiúkara (karnagy: Auth Ágnes) | Szarka Andrea – orgona | Cserta Balázs – szaxofon | 21 Gramm Akusztik

A jelbeszédet betanította: Marton Dóra

Jelmez: Budainé Hajdú Mónika

Zenei vezető: Cserta Balázs

ÍRTA ÉS RENDEZTE: MATUZ JÁNOS

Segítség a végzősöknek – Felsőoktatási Expo negyedszer

Megosztás

Ha október, akkor munka és tanulás, azaz két fontos esemény Székesfehérváron: október 15-én, hétfőn, a Fejér Megyei Hírlap Állásbörze a munkakeresőket, munkahelyváltásra készülőket várta, október 16-án, kedden pedig a továbbtanulás előtt álló diákoknak szolgált hasznos információkkal az Alba Regia Felsőoktatási Expo. Az oktatási kiállítást már negyedik alkalommal rendezték meg a Alba Regia Sportcsarnokban, ahol az egyetemek mellett a duális képzésben résztvevő vállalati partnerek is bemutatkoztak.

Bővebben: Segítség a végzősöknek – Felsőoktatási Expo negyedszer

„Ha bármit szerelni kell otthon, abban jó vagyok”

Megosztás

Az önkéntes tevékenység annyit jelent, hogy az ember szabad elhatározásából végez valamilyen munkát, mondjuk például azért, hogy másoknak örömet szerezzen. A Fehérvári Programszervező Kft. minden rendezvényén dolgoznak olyanok, akik megfelelnek ennek a meghatározásnak: szabadidejüket nem sajnálva, pontosan, lelkiismeretesen dolgoznak, hogy mások, a programok vendégei jól érezhessék magukat. Önkénteseink közül most egy kedves középiskolás lánnyal, Füle Cintiával ismerkedhetnek meg, aki az idei Székesfehérvári Királyi Napokon végzett példamutató önkéntes munkájáért oklevelet is átvehetett a rendezvénysorozat végén.

Bővebben: „Ha bármit szerelni kell otthon, abban jó vagyok”

Weboldalunk sütiket használ, melyek segítenek számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség, melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük, tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.
Adatkezelési tájékoztató Hozzájárulok Nem járulok hozzá