News

Sokan jöttek el a városi szűrőnapra

2018. November 8.   Fehérvári Programszervező Kft.  

Ismét nagy érdeklődés mellett zajlott a Szívügyünk Fehérvár nagyszabású városi szűrőprogram az Alba Regia Sportcsarnokban. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház és Székesfehérvár Önkormányzata példaértékű összefogásának köszönhetően prevenciós vizsgálatok és tanácsadások sokaságán vehettek részt az egészségükért tenni akaró emberek, és kötetlen körülmények között találkozhattak a szakorvosokkal. A megnyitó keretében tették közzé annak a képzőművészeti pályázatnak az eredményeit, melyet a szűrőnap kapcsán hirdettek meg az óvodák számára.

Az egészséges életmódra nevelés, a megelőzés és az egészségmegőrzés fontosságát hangsúlyozza évről évre a Szívügyünk Fehérvár szűrőprogram, amely a legnagyobb ilyen jellegű rendezvény a városban. Az Önkormányzat és a kórház néhány éve kísérleti jelleggel szervezte meg az elsőt, az óriási érdeklődés, a több ezer résztvevő azóta is, évről évre folytatásra ösztönzi a szervezőket. Csak tavaly 2.451 szűrővizsgálatot végeztek el a program keretében.

Az idei program hagyományosan az Alba Regia Sportcsarnokban zajlott, ahol a legkülönfélébb vizsgálatokon, tanácsadásokon vehettek részt az egészségüket fontosnak tartó emberek. Volt többek között általános állapotfelmérés, vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérés, mozgásszervi, szájüregi, urológiai, kézsebészeti, szemészeti és melanoma szűrés, illetve stresszvizsgálat.  Lehetett tanácsot kérni az emlő önvizsgálatával, a helyes táplálkozással, az életmódváltással és a dohányzásról való leszokással kapcsolatban. Az érdeklődők megismerkedhettek a Jancsár utcában nemrég megnyílt Egészségfejlesztési Iroda tevékenységével, és közvetlenül találkozhattak, beszélgethettek a kórház szakorvosaival. Ez utóbbi kapcsán fontos kiemelni, hogy idén először pavilonos rendszert alakítottak ki, különös hangsúlyt helyezve a személyes tanácsadások diszkréciójára. Szerveztek továbbá újraélesztési bemutatót, gyógytornákat, alakformáló tornát, jógát és bemutatót a Nyitott Tornatermek programmal kapcsolatban.

A megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, az egészségünkkel foglalkozni kiemelten fontos dolog. A Szívügyünk Fehérvár szűrőprogrammal minden évben az a cél, hogy minél többen részt vehessenek olyan megelőző vizsgálatokon, melyekkel tudnak gondoskodni magukról. A városvezető köszönetét fejezte ki a kórház több mint 130 szakemberének, akik a vizsgálatokat végzik.

Mindannyiunk szervezetében vannak olyan gyenge pontok, melyek a legkönnyebben támadhatóak. Számos rizikófaktor „figyel” a környezetünkben arra, hogy egy adott pillanatban beteggé tegyen bennünket. A mai nap arról szól, hogy a rizikófaktorokat csökkentsük, minél több, kezdeti stádiumban lévő betegséget kiszűrjünk, és az egészségünket megőrizzük. – hangsúlyozta Dr. Csernavölgyi István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója. Szintén köszönetét fejezte ki a munkatársainak, akik küldetést teljesítenek. 

A megnyitó keretében hirdették ki a Szívügyük Fehérvár szűrőnaphoz kapcsolódó, óvodáknak szóló képzőművészeti pályázat eredményeit. A gyerekek bármilyen technikával elkészíthették alkotásaikat az egészség, az egészségmegőrzés és az egészséges táplálkozás jegyében. Várakozáson felüli mennyiségű, szebbnél szebb, különleges alkotás érkezett, a zsűri nehéz helyzetbe került, és végül végül arra jutott, hogy a felhívásban meghirdetettől eltérően a csoportok helyett az óvodákat díjazzák.

Az első helyen a Hosszúsétatéri Óvoda, a másodikon a Zombori úti Szivárvány Óvoda, míg a harmadik helyen a Szivárvány Óvoda Püspökkertvárosi Tagóvodája végzett, az intézmények 40, 30 illetve 20 ezer forint értékű ajándékutalványt kaptak. A pályázatra beérkezett összes alkotás megtekinthető a Fehérvári Programszervező Kft. Facebook-oldalán.

A díjakat Törő Gábor országgyűlési képviselő adta át, jelen volt továbbá Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok és Tanka Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke.

Az előzetes összesítés szerint a kórház orvosai és munkatársai összesen 2839 vizsgálatot végeztek a nap során, emellett 26 masszázst is adtak. A legtöbben a vérvizsgálatot végeztették el (332), közel 140-en ellenőrizették a vastagbelüket, és százas nagyságrendben mérettek tüdőkapacitást, vizsgáltattak anyajegyeket és nézették meg a szemüket, de hasonló nagyságrendben vettek részt urológiai és szájüregi szűrésen és COPD-vizsgálaton.

Havasi Tímea (ÖKK), Hajnal Csilla és Lőrincz Miklós